Przepis na stek Rib Eye

Stek Rib Eye przygotujemy trochę inaczej niż stek z kością (przepis na idealny stek T-Bone). Dziś grilujemy mięso w wysokiej temperaturze na ruszcie, a następnie damy mu czas na uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej na górnej półce. Aby uzyskać doskonały stopień wypieczenia steka wykorzystaj termometr z dwoma sondami, będziesz mógł na bieżąco kontrolować temperaturę.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA
- Dobrej jakości, sezonowany stek o grubości min. 3 cm.
- oliwa, sól i pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie)
- młody szpinak
- maliny
- ser gorgonzola
- sos balsamiczny
JAK PRZYGOTOWAĆ STEK RIB EYE Z GRILLA
Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, temperatura wewnętrzna grilla powinna osiągnąć 300ºC. Dopiero teraz posmaruj mięso oliwą i grubo oprósz solą i pieprzem. Ruszt posmaruj tluszczem i połóż przygotowane mięso. Grilluj steka przez 6 minut, aby uzyskać diamentowy wzór obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. (zobacz na czym polega metoda grillowania Ten and Two).
Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku osiągnięcie temperatury 57ºC zajęło 9 minut. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometra, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że wysokiej jakości mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.
Przed pokrojeniem zostaw mięso aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut.
Stek możesz podawać w całości lub pokrojony w grube plastry, jako dodatek proponujemy szybką sałatkę ze szpinakiem i malinami.
Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny
Stopień wysmażenia
|
Temperatura wewnętrzna
|
Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Extra-rare or Blue (bleu) | 26°C - 28°C | mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe |
Rare | 49°C - 51°C | miękkie w dotyku |
Medium Rare | 55°C - 57°C | stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć |
Medium | 60°C - 63°C | dla tych co nie mogą się zdecydować |
Medium Well | 65°C - 69°C | zwiększona twardość |
Well Done | 71°C | twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone, brak czerwonego/różowego środka |
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz