Przepis na stek Rib Eye

Stek Rib Eye wyróżnia się pięknym, marmurowym tłuszczem oraz tzw. okiem (stąd nazwa steka). Spora zawartość tłuszczu zapewnia doskonały smak oraz soczystą i delikatną konsystencję. Kupując mięso, wybieraj te o ładnym ciemnoczerwonym kolorze z dużą ilością marmuru (linie tłuszczu przecinające mięso). Tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, w tym wypadku im go więcej tym lepiej. Na grilla polecamy steki o grubości 2,5-3 cm. Sezonowane mięso daje gwarancję uzyskania najlepszego smaku.

Stek Rib Eye przygotujemy trochę inaczej niż stek z kością (przepis na idealny stek T-Bone). Dziś grilujemy mięso w wysokiej temperaturze na ruszcie, a następnie damy mu czas na uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej na górnej półce. Aby uzyskać doskonały stopień wypieczenia steka wykorzystaj termometr z dwoma sondami, będziesz mógł na bieżąco kontrolować temperaturę.

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA

 

  • Dobrej jakości, sezonowany stek o grubości  min. 3 cm.
  • oliwa, sól i pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)

 

Do podania (opcjonalnie)

  • młody szpinak
  • maliny
  • ser gorgonzola
  • sos balsamiczny

 

JAK PRZYGOTOWAĆ STEK RIB EYE Z GRILLA

 

Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, temperatura wewnętrzna grilla powinna osiągnąć 300ºC. Dopiero teraz posmaruj mięso oliwą i grubo oprósz solą i pieprzem. Ruszt posmaruj tluszczem i połóż przygotowane mięso. Grilluj steka przez 6 minut, aby uzyskać diamentowy wzór obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. (zobacz na czym polega metoda grillowania Ten and Two).

Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku osiągnięcie temperatury 57ºC zajęło 9 minut. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometra, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że wysokiej jakości mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.

 

Przed pokrojeniem zostaw mięso aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut.

 

 

Stek możesz podawać w całości lub pokrojony w grube plastry, jako dodatek proponujemy szybką sałatkę ze szpinakiem i malinami.

 

 

Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny

Stopień wysmażenia
Temperatura wewnętrzna
Cechy charakterystyczne
Extra-rare or Blue (bleu) 26°C - 28°C mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe
Rare 49°C - 51°C miękkie w dotyku
Medium Rare 55°C - 57°C stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć
Medium 60°C - 63°C dla tych co nie mogą się zdecydować 
Medium Well 65°C - 69°C zwiększona twardość
Well Done 71°C twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.