Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami na grilla

Szaszłyki warzywny z grilla dają bardzo duże możliwości komponowania składników, a ostateczny wygląd i smak możesz dobrać do preferencji gości i domowników. Pamiętając o tym, że jemy też oczami koniecznie sięgnij po kolorowe warzywa.

Na naszym blogu znajdziecie już przepisy na: wołowe szaszłyki teriyaki, krewetki z grilla oraz popularne w kuchni greckiej szaszłyki z mielonego mięsa. Przyszedł czas na klasyczne warzywne szaszłyki z grilla z piersią kurczaka.

Sposób przygotowania szaszłyków drobiowo warzywnych na grillu

Piersi z kurczaka na warzywne szaszłyki drobiowe na grilla pokrój w grubą kostkę, pod wpływem temperatury mięso trochę się skurczy dlatego warto przygotować większe kawałki. Mięso na szaszłyki na grilla z kurczaka skrop oliwą, oprósz przyprawami i odłóż do lodówki. Jeżeli planujesz szaszłyki na grilla drobiowow-warzywne z wyprzedzeniem możesz zamarynować mięso dzień wcześniej, na pewno będzie w bogatsze w smaku ale nic się nie stanie jeśli doprawisz je godzinę wcześniej lub nawet tuż przed położeniem na ruszcie.


Przygotowując szaszłyki z grilla warzywne cukinię pokrój w plastry, paprykę w kawałki a czerwoną cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy, pomidorki i małe pieczarki grilluj w całości. Na podwójne metalowe szpikulce nabijaj na przemian zamarynowane mięso na grillowane szaszłyki z kurczaka oraz wybrane warzywa. Składniki na szaszłyki z grilla z kurczakiem i warzywami możesz komponować dowolnie, ważne aby było smacznie i kolorowo, dodatkowo warzywa które grillują się razem z mięsem sprawiają, że kurczak się nie przesuszy.

Szaszłyki grilluj metodą pośrednią wykorzystując zestaw do szaszłyków oraz/lub możliwość wpięcia patyczków do szaszłyków w górną półkę grilla. Sposób wpinania metalowych szpikulców do szaszłyków zobaczysz na poniższym zdjęciu lub filmie. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a warzywa pozostaną chrupiące.

szaszłyki z grilla

Rozgrzej grill gazowy do temperatury wewnętrznej 200°C, ustaw pokrętła w pozycji medium. Wykorzystując zestaw do szaszłyków, grilluj pośrednio, przy zamkniętej pokrywie grilla przez 10-12 minut. Grillując szaszłyki poprzez wpięcie ich w górną półkę czas wydłuży się o 2-3 minuty do 12-15 minut. Szaszłyki z grilla drobiowe z warzywami możesz również położyć na głównym ruszcie lub na górnej półce. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki na grillu.

szaszłyki na grillu

szaszłyki drobiowe

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SZASZŁYKI WARZYWNE Z DROBIEM Z GRILLA

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SZASZŁYKI WARZYWNE Z DROBIEM Z GRILLA

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka
recipe mask