Przepis na leczo z grilla w żeliwnym woku

Leczo to jedna z tych potraw, która wyjątkowo przywodzi na myśl upojny smak lata. Już za chwilę rozpoczniemy zbiory świeżych pomidorów i papryk, rosnących w przydomowych ogródkach. To doskonały powód, aby przygotować te sycące danie w naszych ogrodowych królestwach na grillu. Leczo to węgierska potrawa, która ma na świecie wiele odmian, ale jej główne składniki wszędzie są niezmienne: papryka, cebula i pomidory, a wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół. Popularne w Polsce Leczo podawane jest z cukinią i kiełbasą. W naszym przepisie kiełbasę grillujemy osobno na ruszcie i dodajemy na koniec tuż przed podaniem. Dzięki temu możemy wcześniej odłożyć część lecza dla osób, które nie jedzą mięsa.

Leczo to świetne danie jednogarnkowe, które doskonale rozgrzewa i syci, na grillu gazowym przygotujesz je wykorzystując żeliwny wok lub żeliwną brytfannę do żeberek.

PRZYGOTOWANIE LECZO NA GRILLU GAZOWYM

Przed odpaleniem grilla przygotuj poszczególne składniki.

Cukinię i paprykę pokrój na kawałki, a cebulę w grubą kostkę. Pomidory natnij i przelej wrzątkiem, dzięki czemu skórka łatwo się ściągnie, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i przygotuj przyprawy.

Żeliwny wok umieść w miejsce jednego ze środkówych rusztów, tak aby po obu stronach woka były palniki. Jeżeli używasz żeliwnej brytfanny do żeberek, wyjmij stalowy ruszt ze środka, a brytfannę umieść na środku rusztów. Odpal palniki i ustaw je w pozycji medium / low, a sam palnik pod wokiem ustaw na minimum mocy.

Połóż na ruszcie kiełbasę, a następnie zacznij przygotowywać leczo w woku. Do woka dodaj smalec, dorzuć cebulę i mieszając poczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i przyprawy. Pozwól im się podgrzać i połączyć smaki, następnie dodaj paprykę. Po 10 minutach dorzuć do woka cukinię, a po kolejnych 5  minutach pomidory i oregano. Zamknij pokrywę i pozostaw, aż sos trochę się zredukuje. Jeżeli pomidory puszczą dużo wody, możesz podkręcić moc palników. Dopraw do smaku solą i podawaj z kiełbasą i pieczywem.

Kiełbasę możesz podawać w całości razem z gorącym leczo lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z warzywami.

Takie warzywne leczo można z powodzeniem zawekować, wystarczy gorące przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.

Opcjonalnie:

Pokrój kiełbasę w grubą kostkę i przygotwanie leczo zacznij od obsmażenia jej w woku, następnie postępuj za przepisem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

  • 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
  • 6 pomidorów - ok. 800 g lub 2 puszki po 400 g
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)

PRZYPRAWY:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego oregano
  • opcjonalnie kiełbasa
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

  • 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
  • 6 pomidorów - ok. 800 g lub 2 puszki po 400 g
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)

PRZYPRAWY:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego oregano
  • opcjonalnie kiełbasa
recipe mask