Przepis na grillowane burgery w czarnej bułce

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

40 min. /

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Burgery to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie, ale wciąż można je modyfikować i ulepszać, aby zaskoczyć swoich gości, a podane w czarnej bułce z sezamem na pewno zrobią furorę podczas grillowania! Przepis na grillowane burgery w czarnej bułce są proste do przygotowania, szybkie i przede wszystkich - fenomenalnie wyglądają. U nas wersja z mięsa wołowego, chrupiącego bekonu, jajkiem i pysznym serem cheddar.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki na 6 burgerów

  • czarne bułki
  • 1kg zmielonego mięsa wołowego
  • sałata
  • pomidor
  • sos hamburgerowy
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • plastry bekonu
  • Ser cheddar
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos hamburgerowy

  • 200 g majonezu
  • 25 g ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 40 g ogórka konserwowego
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu

Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli

  • 600 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 3 goździki
  • 1 szczypta kolendry
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 140 g brązowego cukru
  • 80 g czerwonego octu winnego

Składniki na ciasto do czarnych bułek (10szt.)

  • 700 g mąki pszennej
  • 400 g puree ziemniaczanego,
  • 220 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży (instant)
  • 30 g miękkiego masła
  • 15 g soli
  • 30 g cukru
  • 8 g czyli 2 opakowania atramentu z kałamarnicy (konieczne dla efektu czarnej
  • bułki)
  • 1 jajko do posmarowania bułek
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa do burgerów z grilla

Potrzebujemy kilogram mięsa wołowego dobrej jakości o zawartości 20-30% tłuszczu. Mięso mielimy i ugniatamy. Za pomocą wagi odmierzamy 170g mięsa i formujemy kulki. Mięso delikatnie smarujemy olejem - do tego możemy użyć silikonowego pędzelka. Za pomocą praski do burgerów, formujemy kształt mięsa. Przed samym smażeniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Grillowanie burgerów

W miejsce dwóch kratek rusztu wkładamy żeliwną planchę do grilla. Rozgrzewamy grill do 200 stopni i smażymy burgery, po około 3 min z każdej strony, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia, dodajemy plaster sera, aby się rozpuścił.

Składanie burgera z grilla

Bułkę przecinamy na pół i podpiekamy na ruszcie, następnie smarujemy bułkę z obu stron sosem hamburgerowym, na spód kładziemy sałatę, mięso, dwa plastry pomidora, konfiturę z cebuli, jajko, dwa plastry bekonu, całość przykrywamy bułką. Każdy może ułożyć wg własnych upodobań.

Przygotowanie ciasta do czarnych bułek

Ziemniaki obieramy, gotujemy w nieosolonej wodzie. Sól będziemy dodawać na etapie wyrabiania ciasta. Gotujemy ziemniaki do momentu, aż będą miękkie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. Na kuchennej wadze odmierzamy 220 ml wody , dodajemy drożdże, roztopione masło i atrament z kałamarnicy. Całość mieszamy do połączenia składników. Do dużej miski wsypujemy mąkę, ziemniaki, sól, cukier i wlewamy wodę z masłem, drożdżami i atramentem z kałamarnicy. Całość wyrabiamy od 15-20 min. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 min do lekkiego wyrośnięcia. Przygotowujemy papier do pieczenia, na który będziemy odkładać uformowane bułki. Po upływie czasu dzielimy ciasto na 140g porcje. Formujemy kulki, zawijając ciasto nierównościami do spodu tak, żeby powierzchnia bułki była gładka, dokładnie zlepiamy ich spód. Uformowane bułki odstawiamy na papier pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp, ponieważ ciasto mocno wyrastają. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 45 min- 1h do wyrośnięcia ( czas wyrastania bułek zależy od temperatury pomieszczenia, latem ciasto jest gotowe nawet po 40 min a zimą potrzeba czasu trochę więcej).

Wypiekanie czarnych bułek w piecu do pizzy do grilla

W miejsce dwóch kratek rusztu wkładamy prostokątny kamień do pizzy do grilla oraz żeliwny piec do pizzy do grilla. Grill z kamieniem do pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułki dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy od 15-20 min, upieczone bułki odkładamy na kratkę do całkowitego
wystygnięcia.

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki na 6 burgerów

  • czarne bułki
  • 1kg zmielonego mięsa wołowego
  • sałata
  • pomidor
  • sos hamburgerowy
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • plastry bekonu
  • Ser cheddar
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos hamburgerowy

  • 200 g majonezu
  • 25 g ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 40 g ogórka konserwowego
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu

Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli

  • 600 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 3 goździki
  • 1 szczypta kolendry
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 140 g brązowego cukru
  • 80 g czerwonego octu winnego

Składniki na ciasto do czarnych bułek (10szt.)

  • 700 g mąki pszennej
  • 400 g puree ziemniaczanego,
  • 220 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży (instant)
  • 30 g miękkiego masła
  • 15 g soli
  • 30 g cukru
  • 8 g czyli 2 opakowania atramentu z kałamarnicy (konieczne dla efektu czarnej
  • bułki)
  • 1 jajko do posmarowania bułek
recipe mask
Przewiń do góry