Przepis na leczo z grilla w żeliwnym woku

Leczo to jedna z tych potraw, która wyjątkowo przywodzi na myśl upojny smak lata. Już za chwilę rozpoczniemy zbiory świeżych pomidorów i papryk, rosnących w przydomowych ogródkach. To doskonały powód, aby przygotować te sycące danie w naszych ogrodowych królestwach na grillu. Leczo to węgierska potrawa, która ma na świecie wiele odmian, ale jej główne składniki wszędzie są niezmienne: papryka, cebula i pomidory, a wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół. Popularne w Polsce Leczo podawane jest z cukinią i kiełbasą. W naszym przepisie kiełbasę grillujemy osobno na ruszcie i dodajemy na koniec tuż przed podaniem. Dzięki temu możemy wcześniej odłożyć część lecza dla osób, które nie jedzą mięsa.

 

Leczo to świetne danie jednogarnkowe, które doskonale rozgrzewa i syci, na grillu gazowym przygotujesz je wykorzystując żeliwny wok lub żeliwną brytfannę do żeberek.

 

SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g

6 pomidorów - ok. 800 g lub 2 puszki po 400 g

1 cukinia

2 duże cebule

5 ząbków czosnku

2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)

 

PRZYPRAWY:

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka kuminu

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1 garść świeżego oregano

 

opcjonalnie kiełbasa

 

PRZYGOTOWANIE LECZO NA GRILLU GAZOWYM

Przed odpaleniem grilla przygotuj poszczególne składniki.

Cukinię i paprykę pokrój na kawałki, a cebulę w grubą kostkę. Pomidory natnij i przelej wrzątkiem, dzięki czemu skórka łatwo się ściągnie, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i przygotuj przyprawy.

Żeliwny wok umieść w miejsce jednego ze środkówych rusztów, tak aby po obu stronach woka były palniki. Jeżeli używasz żeliwnej brytfanny do żeberek, wyjmij stalowy ruszt ze środka, a brytfannę umieść na środku rusztów. Odpal palniki i ustaw je w pozycji medium / low, a sam palnik pod wokiem ustaw na minimum mocy.

Połóż na ruszcie kiełbasę, a następnie zacznij przygotowywać leczo w woku. Do woka dodaj smalec, dorzuć cebulę i mieszając poczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i przyprawy. Pozwól im się podgrzać i połączyć smaki, następnie dodaj paprykę. Po 10 minutach dorzuć do woka cukinię, a po kolejnych 5  minutach pomidory i oregano. Zamknij pokrywę i pozostaw, aż sos trochę się zredukuje. Jeżeli pomidory puszczą dużo wody, możesz podkręcić moc palników. Dopraw do smaku solą i podawaj z kiełbasą i pieczywem.

Kiełbasę możesz podawać w całości razem z gorącym leczo lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z warzywami.

Takie warzywne leczo można z powodzeniem zawekować, wystarczy gorące przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.

 

Opcjonalnie:

Pokrój kiełbasę w grubą kostkę i przygotwanie leczo zacznij od obsmażenia jej w woku, następnie postępuj za przepisem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.