3 pomysły na salsę - rewolucja smaków w Twojej kuchni

food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Wszelkiego rodzaju pasty stanowią doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków. Możliwość rotowania dodatkami i przyprawami sprawia zaś, że nigdy się nie nudzą! Dzisiejszy wpis zawiera 3 przepisy na salsy, które wzbogacą smak steków i mięsa różnego rodzaju, pieczywa czy tortilli. Raz przyrządzone, zostaną w Twoim menu na stałe!

Jurek Sobieniak

Grill master, szef kuchni, restaurator

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przyrządzenia pasty frijoles:

  • 2 cebule czerwone
  • 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego
  • 400 g ugotowanej fasoli pinto lub czarnej (może być z puszki)
  • 200 gram keczupu pomidorowego
  • 40 ml sosu sojowego jasnego
  • do smaku: pieprz, świeża kolendra, słodka papryka w proszku

Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy chimichurri:

  • 100 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g octu jabłkowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 80 g oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego

Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy pico de gallo:

  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki
recipe mask

Sposób przygotowania

Frijoles refritos - pasta z czarnej fasoli


Miłośnicy fasoli z pewnością rozsmakują się w aromatycznej paście Frijoles.
Stanowi ona nieodłączny element diety każdego Meksykanina. Pasta z czarnej fasoli doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Skorzystaj z naszych przepisów na steka, chlebki naan, grillowany boczek, i tacos z krewetkami i podaj je w towarzystwie pysznej salsy z czarnej fasoli!

Pasta z fasoli frijoles krok po kroku:
Umieść olej w rondelku na kuchence bocznej i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wsyp do rondelka poszatkowane w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się zeszkli, dodaj fasolę oraz przyprawy i zasmażaj wszystko około 10 minut. Po upływie tego czasu wlej ketchup oraz sos sojowy i utrzyj całość na gładką masę. Tak przygotowaną pastę udekorować możesz posiekaną kolendrą. Smacznego!

Chimichurri - argentyńskie pesto


Salsa chimichurri zwana potocznie argentyńskim pesto to jeden z popularniejszych dodatków do mięsa z grilla w państwach Ameryki Łacińskiej. Dzięki niej stek czy grillowane polędwiczki z naszych przepisów staną się jeszcze bardziej aromatyczne. Wyraźny smak pietruszki przełamany czosnkową nutą doskonale komponuje się także ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz... makaronem. Z powodzeniem możesz więc wykorzystać chimichurri jako aromatyczny sos.

Salsa chimichurri krok po kroku:
Natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, ocet i papryczkę czili zblenduj na gładką masę. Następnie zmieszaj masę z sosem sojowym i miodem, a na koniec, cały czas mieszając, połącz z olejem rzepakowym. Gotową salsę przełóż do miski lub słoiczka i udekoruj listkami pietruszki.

Pico de gallo - meksykańska salsa pomidorowa


Miłośnicy świeżych pomidorów z pewnością pokochają salsę pico de gallo, bo to właśnie pomidory są główną gwiazdą tej meksykańskiej przekąski. Połączenie salsy ze schabem z rożna z przepisów od Broil King to sposób na odkrycie całkiem nowego, wyjątkowego smaku.

Salsa pico de gallo krok po kroku:
Zrobienie salsy pomidorowej zajmie Ci niewiele czasu. Oczyszczone z gniazd i skórki pomidory, cebulę oraz kolendrę wystarczy bowiem drobno pokroić, a następnie zmieszać z oliwą oraz sokiem z limonki. Gotową salsę przełóż do słoiczka lub miski i ciesz się jej doskonałym smakiem.

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przyrządzenia pasty frijoles:

  • 2 cebule czerwone
  • 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego
  • 400 g ugotowanej fasoli pinto lub czarnej (może być z puszki)
  • 200 gram keczupu pomidorowego
  • 40 ml sosu sojowego jasnego
  • do smaku: pieprz, świeża kolendra, słodka papryka w proszku

Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy chimichurri:

  • 100 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g octu jabłkowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 80 g oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego

Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy pico de gallo:

  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki
recipe mask
Przewiń do góry