- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na mostek wołowy low and slow (brisket z grilla)
Przepis na mostek wołowy low and slow (brisket z grilla)

Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 godz. / 10 godz.
Ilość osób:
8Poziom trudności:
ŚredniStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
70°C | 93-95°CTemperatura w grillu (°C)
120°C | 150°CMostek wołowy to jeden z tych kawałków mięsa, który przyrządzony metodą low and slow pokazuje pełnię swojego potencjału, jest miękki, soczysty i pełen aromatu. Idealny na obiad dla większej ilości osób, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska, bo smakuje wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wystarczy pokroić go w plastry, dorzucić do kanapek, zawinąć w tortillę albo podać z ulubioną sałatką. Za każdym razem robi wrażenie i znika z talerza w mgnieniu oka.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
- 2 kg mostka wołowego
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki wody lub ciemnego piwa
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przyprawa do wcierania:
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- woda lub ciemne piwo
- rozmaryn
- pellet o ulubionym aromacie

Sposób przygotowania
Mięso wołowe w marynacie
Wołowinę oczyść z błon i twardego tłuszczu, pozostawiając jedynie cienką, około 0,5 do 1 cm warstwę. W misce dokładnie wymieszaj musztardę, wodę lub ciemne piwo oraz ocet jabłkowy. Pokryj mięso gotową marynatą, zawiń je w folie lub zamknij w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Przyprawa do wcierania - jak ją zrobić?
Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i przygotuj mieszankę przypraw do wcierania - wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki podane w przepisie. Natrzyj mostek równomiernie z każdej strony. W tym momencie możesz przejść do grillowania, ale jeśli masz czas, rekomendujemy ponowne włożenie mięsa do lodówki na 8-12 godzin. Dłuższy czas marynowania sprawi, że przyprawy przenikną głębiej, wzmacniając smak mięsa.
Grillowanie wołowiny
Rozgrzej grilla do temperatury 120°C. Jeżeli grillujesz na urządzeniu z technologią iQueTM, włącz jeden z 3 dedykowanych trybów - wędzenie. Wyłącz środkowe palniki. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij środkowy ruszt i ustaw stalową brytfannę wypełnioną szklanką wody lub ciemnego piwa (możesz dodać również rozmaryn) na aromatyzerach. Umieść ruszt z powrotem w pozycji rynienkowej. Za pomocą szczypiec przenieś zamarynowane mięso na ruszt, pamiętając by warstwa tłuszczu pozostała na górze.
Podczas grillowania konieczne jest monitorowanie temperatury mięsa. W grillach wyposażonych w technologię iQueTM umożliwią Ci to wbudowane sondy. Jeśli używasz innego modelu, sięgnij po termometr z dwiema sondami. Ustaw temperaturę sondy na 70°C.
Wypełnij skrzynkę wędzarniczą pelletem o wybranym aromacie i przy pomocy uchwytu wielofunkcyjnego połóż ją na aromatyzerach po jednej ze stron grilla nad włączonym palnikiem.
Zamknij pokrywę grilla i wędź mięso aż do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej 70°C. W zależności od wielkości mostka może zająć to od 4 do 6 godzin. Jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełnij pellet w skrzynce i płyn w brytfannie.
Brisket na grillu - drugi etap
Po uzyskaniu temperatury 70°C wewnątrz przełóż mięso do żeliwnej brytfanny z rusztem i polej płynem pozostałym w stalowej brytfannie.
Zakryj brytfannę i zwiększ temperaturę grilla do 150°C. Piecz do momentu, aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 93-95°C. Zazwyczaj zajmuje to około 2-3 godzin. Przy wbiciu wykałaczki mięso powinno być "jak masło". Wyłącz grill, uchyl pokrywę i pozostaw mięso w zamkniętej brytfannie jeszcze na 1-2 godziny.
Sposób podania
Tak przyrządzony na grillu brisket pokrój w poprzek włókien. Nieco grubsze plastry podać możesz z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. My polecamy szczególnie sałatki ziemniaczane, na które przepisy znajdziesz tutaj. Cienkie plastry będą doskonałe do kanapek na chrupiącym grillowanym chlebie z ulubionymi dodatkami (polecamy sałatkę colesław z tego przepisu).

Potrzebne składniki
- 2 kg mostka wołowego
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki wody lub ciemnego piwa
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przyprawa do wcierania:
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- woda lub ciemne piwo
- rozmaryn
- pellet o ulubionym aromacie
