Przepis na mostek wołowy low and slow (brisket z grilla)

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 godz. / 10 godz.

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Średni
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

70°C | 93-95°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

120°C | 150°C

Mostek wołowy to jeden z tych kawałków mięsa, który przyrządzony metodą low and slow pokazuje pełnię swojego potencjału, jest miękki, soczysty i pełen aromatu. Idealny na obiad dla większej ilości osób, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska, bo smakuje wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wystarczy pokroić go w plastry, dorzucić do kanapek, zawinąć w tortillę albo podać z ulubioną sałatką. Za każdym razem robi wrażenie i znika z talerza w mgnieniu oka.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  • 2 kg mostka wołowego

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki wody lub ciemnego piwa
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przyprawa do wcierania:

  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • woda lub ciemne piwo
  • rozmaryn
  • pellet o ulubionym aromacie
recipe mask

Sposób przygotowania

Mięso wołowe w marynacie

Wołowinę oczyść z błon i twardego tłuszczu, pozostawiając jedynie cienką, około 0,5 do 1 cm warstwę. W misce dokładnie wymieszaj musztardę, wodę lub ciemne piwo oraz ocet jabłkowy. Pokryj mięso gotową marynatą, zawiń je w folie lub zamknij w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Przyprawa do wcierania - jak ją zrobić?

Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i przygotuj mieszankę przypraw do wcierania - wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki podane w przepisie. Natrzyj mostek równomiernie z każdej strony. W tym momencie możesz przejść do grillowania, ale jeśli masz czas, rekomendujemy ponowne włożenie mięsa do lodówki na 8-12 godzin. Dłuższy czas marynowania sprawi, że przyprawy przenikną głębiej, wzmacniając smak mięsa.

Grillowanie wołowiny

Rozgrzej grilla do temperatury 120°C. Jeżeli grillujesz na urządzeniu z technologią iQueTM, włącz jeden z 3 dedykowanych trybów - wędzenie. Wyłącz środkowe palniki. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij środkowy ruszt i ustaw stalową brytfannę wypełnioną szklanką wody lub ciemnego piwa (możesz dodać również rozmaryn) na aromatyzerach. Umieść ruszt z powrotem w pozycji rynienkowej. Za pomocą szczypiec przenieś zamarynowane mięso na ruszt, pamiętając by warstwa tłuszczu pozostała na górze.

Podczas grillowania konieczne jest monitorowanie temperatury mięsa. W grillach wyposażonych w technologię iQueTM umożliwią Ci to wbudowane sondy. Jeśli używasz innego modelu, sięgnij po termometr z dwiema sondami. Ustaw temperaturę sondy na 70°C.

Wypełnij skrzynkę wędzarniczą pelletem o wybranym aromacie i przy pomocy uchwytu wielofunkcyjnego połóż ją na aromatyzerach po jednej ze stron grilla nad włączonym palnikiem.

Zamknij pokrywę grilla i wędź mięso aż do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej 70°C. W zależności od wielkości mostka może zająć to od 4 do 6 godzin. Jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełnij pellet w skrzynce i płyn w brytfannie.

Brisket na grillu - drugi etap

Po uzyskaniu temperatury 70°C wewnątrz przełóż mięso do żeliwnej brytfanny z rusztem i polej płynem pozostałym w stalowej brytfannie.

Zakryj brytfannę i zwiększ temperaturę grilla do 150°C. Piecz do momentu, aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 93-95°C. Zazwyczaj zajmuje to około 2-3 godzin. Przy wbiciu wykałaczki mięso powinno być "jak masło". Wyłącz grill, uchyl pokrywę i pozostaw mięso w zamkniętej brytfannie jeszcze na 1-2 godziny.

Sposób podania

Tak przyrządzony na grillu brisket pokrój w poprzek włókien. Nieco grubsze plastry podać możesz z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. My polecamy szczególnie sałatki ziemniaczane, na które przepisy znajdziesz tutaj. Cienkie plastry będą doskonałe do kanapek na chrupiącym grillowanym chlebie z ulubionymi dodatkami (polecamy sałatkę colesław z tego przepisu).

Potrzebne składniki

  • 2 kg mostka wołowego

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki wody lub ciemnego piwa
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przyprawa do wcierania:

  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • woda lub ciemne piwo
  • rozmaryn
  • pellet o ulubionym aromacie
recipe mask