Przepis na frytki z żeliwnego woka

Frytki to świetny dodatek do dań z grilla i chyba jedna z najbardziej znanych przekąsek na świecie. Samo przygotowanie jest proste, ale nie chętnie robimy to sami w domu ze względu na długo utrzymujący się zapach tłuszczu, który dodatkowo może rozpryskiwać się wokół kuchenki. Ale mamy na to świetne rozwiązanie! Teraz, dzięki wykorzystaniu żeliwnego woka przygotujesz chrupiące frytki na świeżym powietrzu przy wykorzystaniu możliwości grilla. Podpowiemy Ci jakie ziemniaki wybrać oraz jak je przygotować do smażenia. Możesz też użyć mrożonych frytek, zobacz na co warto zwrócić uwagę.

Frytki to popularny dodatek wielu dań, zobacz nasze sprawdzone przepisy na:

Stek T-bone

Stek Ribeye

Stek z tuńczyka

Łososia z pistacjami

Burgery

Żeberka 3-2-1

 

Przygotowanie: 20 minut

Czas grillowania: 10-12 minut

Porcja dla 5-6 osób

 

SKŁADNIKI NA FRYTKI Z ŻELIWNEGO WOKA

1 kg mącznych ziemniaków (lub frytki mrożone, o których więcej nieco niżej)

1 litr oleju rzepakowego

 

DO PODANIA

sól

majonez

ketchup

ulubione sosy

 

PRZYGOTWANIE FRYTEK Z ŻELIWNEGO WOKA NA GRILLU GAZOWYM

Zanim zaczniesz obierać i kroić ziemniaki upewnij się, że wybrałeś właściwą odmianę. Najlepsze do przygotowania frytek są odmiany wysokoskrobiowe. W Polsce najbardziej odmiany to np. Irys, Irga, Innovator, Miłek, Etola, Gustaw, Aasterix. Jeżeli w miejscu, gdzie kupujesz ziemniaki nie ma opisanych odmian szukaj typów kulinarnych B oraz BC.

 

Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, pokrój w długie słupki. Przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, po tym czasie wypłucz je i odlej wodę. Przełóż frytki na papierowy ręcznik lub ściereczkę i porządnie wysusz.

 

Jak wybierać mrożone frytki?

Wybierając frytki koniecznie czytaj etykietę. Mrożone frytki powinny mieć krótki skład: ziemniaki i olej rzepakowy lub słonecznikowy, wszystkie inne składniki są zbędne. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na domowe frytki czy mrożone, do smażenia wybierz rafinowany olej rzepakowy. Olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia oraz neutralny smak.

Przechodzimy do smażenia. Wyjmij jeden ze środkowych rusztów i w to miejsce włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące oraz ustaw moc na pozycję HIGH. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzewaj go do temperatury 200-210ºC, aby na bieżąco monitorować temperaturę możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami. W trakcie wrzucania olej zacznie się pienić, dlatego nie należy go dodawać więcej, aby się nie przelał.

Frytki smaż partiami po 300-400 g, czyli około trzech garści. Większa ilość zbyt obniży temperaturę oleju. Po wrzuceniu frytek do woka możesz zaobserwować mocny spadek temperatury, dlatego nie zmniejszaj mocy palników, jeśli temperatura oleju nie przekracza 185ºC. Smażenie frytek domowych trwa 10-12 minut, mrożone potrzebują nieco mniej bo około 8-10 minut.

Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu, zrobisz to bezpiecznie przy pomocy długich szczypiec Imperial. Podawaj gorące z ulubionymi sosami oraz przypraw do smaku solą.

 

 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Smacznego!

Kucharz Broil King 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.