Przepis na frytki z żeliwnego woka

Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
20min / 12minIlość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyFrytki to świetny dodatek do dań z grilla i chyba jedna z najbardziej znanych przekąsek na świecie. Samo przygotowanie jest proste, ale nie chętnie robimy to sami w domu ze względu na długo utrzymujący się zapach tłuszczu, który dodatkowo może rozpryskiwać się wokół kuchenki. Ale mamy na to świetne rozwiązanie! Teraz, dzięki wykorzystaniu żeliwnego woka przygotujesz chrupiące frytki na świeżym powietrzu przy wykorzystaniu możliwości grilla. Podpowiemy Ci jakie ziemniaki wybrać oraz jak je przygotować do smażenia. Możesz też użyć mrożonych frytek, zobacz na co warto zwrócić uwagę.
Frytki to popularny dodatek wielu dań, zobacz nasze sprawdzone przepisy na:
Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami aby nie rozchlapać oleju, oraz należy uważać na mocno rozgrzany olej by się nie poparzyć.
PRZYGOTWANIE FRYTEK Z ŻELIWNEGO WOKA NA GRILLU GAZOWYM
Zanim zaczniesz obierać i kroić ziemniaki upewnij się, że wybrałeś właściwą odmianę. Najlepsze do przygotowania frytek są odmiany wysokoskrobiowe. W Polsce najbardziej odmiany to np. Irys, Irga, Innovator, Miłek, Etola, Gustaw, Asterix. Jeżeli w miejscu, gdzie kupujesz ziemniaki nie ma opisanych odmian szukaj typów kulinarnych B oraz BC.
Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, pokrój w długie słupki. Przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, po tym czasie wypłucz je i odlej wodę. Przełóż frytki na papierowy ręcznik lub ściereczkę i porządnie wysusz.
Jak wybierać mrożone frytki?
Wybierając frytki koniecznie czytaj etykietę. Mrożone frytki powinny mieć krótki skład: ziemniaki i olej rzepakowy lub słonecznikowy, wszystkie inne składniki są zbędne. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na domowe frytki czy mrożone, do smażenia wybierz rafinowany olej rzepakowy. Olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia oraz neutralny smak.
Przechodzimy do smażenia. Wyjmij jeden ze środkowych rusztów i w to miejsce włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące oraz ustaw moc na pozycję HIGH. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzewaj go do temperatury 200-210ºC, aby na bieżąco monitorować temperaturę możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami. W trakcie wrzucania olej zacznie się pienić, dlatego nie należy go dodawać więcej, aby się nie przelał.
Frytki smaż partiami po 300-400 g, czyli około trzech garści. Większa ilość zbyt obniży temperaturę oleju. Po wrzuceniu frytek do woka możesz zaobserwować mocny spadek temperatury, dlatego nie zmniejszaj mocy palników, jeśli temperatura oleju nie przekracza 185ºC. Smażenie frytek domowych trwa 10-12 minut, mrożone potrzebują nieco mniej bo około 8-10 minut.
Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu, zrobisz to bezpiecznie przy pomocy długich szczypiec Imperial. Podawaj gorące z ulubionymi sosami oraz przypraw do smaku solą.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FRYTKI Z ŻELIWNEGO WOKA
- 1 kg mącznych ziemniaków (lub frytki mrożone, o których więcej nieco niżej)
- 1 litr oleju rzepakowego
DO PODANIA
- sól
- majonez
- ketchup
- ulubione sosy

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FRYTKI Z ŻELIWNEGO WOKA
- 1 kg mącznych ziemniaków (lub frytki mrożone, o których więcej nieco niżej)
- 1 litr oleju rzepakowego
DO PODANIA
- sól
- majonez
- ketchup
- ulubione sosy
