- Broil King®
- Blog
- Poradnik
- Świąteczne potrawy z grilla - pełne smaku i aromatu Boże Narodzenie
Świąteczne potrawy z grilla - pełne smaku i aromatu Boże Narodzenie
Świąteczne potrawy z grilla – co zyskamy grillując w święta?
Zimowe grillowanie to czynność, która wciąż wzbudza zdziwienie wielu Polaków. Przyrządzanie potraw na grillu nieodłącznie kojarzy się bowiem ze spotkaniami i imprezami w gorące, letnie wieczory. Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by zmienić to spojrzenie. Konfigurowalność grilli gazowych Broil King umożliwia przyrządzanie na nich potraw wymagających różnych form obróbki cieplnej. Bez problemu przygotujesz na grillu potrawy na wieczerzę wigilijną, ale również na śniadanie i obiad świąteczny. Ubierz się więc ciepło i grilluj! Pięknie przystrojony ogród oraz prószący śnieg z pewnością sprawią, że po chwili dołączy do Ciebie reszta domowników i razem spędzicie cudowny czas.
Jakie dania z grilla warto zaserwować swoim gościom na święta? Poniżej kilka inspiracji.
Tradycja i niepowtarzalny smak – karp z grilla
Według kilkudziesięcioletniej tradycji na wigilijnych stołach w polskich domach nie może zabraknąć karpia. Ta słodkowodna ryba podawana jest najczęściej w porcjach, w panierce z bułki tartej. Taki sposób przygotowania z pewnością jest zadowalający dla jej miłośników, nie podkreśla jednak w pełni jej smaku i aromatu. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości niepowtarzalnym daniem, przygotuj karpia na grillu. Wśród akcesoriów Broil King dedykowanych rybom znajdziesz deskę cedrową oraz klonową Są to elementu systemu DO MORE, które doskonale pasują w miejsce jednej kratki rusztu w grillach Broil King. Ich użycie sprawi, że delikatne rybie mięso zyska niepowtarzalny aromat. Jeżeli zależy Ci na konkretnym zapachu, podczas grillowania użyć możesz również skrzynki do wędzenia z dowolnie wybranymi wiórkami wędzarniczymi oraz pelletem. Więcej o wiórkach dowiesz się z naszego artykułu.
Te akcesoria pomogą Ci przyrządzić pyszną i aromatyczną rybę:
Kupując karpia, wybieraj raczej mniejsze, ważące nie więcej niż 1,5 kilogramów osobniki. Zyskasz wtedy pewność, że mięso będzie miękkie i delikatne. W zależności od preferencji, karpia na grillu przygotować możesz w całości lub w porcjach. Decydując się na pierwsze rozwiązanie, skorzystaj z przepisu na karpia na desce cedrowej. Cytryna i oliwa czosnkowa doskonale podkręcą smak ryby, wprawiając w zachwyt nawet najbardziej wybredne osoby! Jeśli preferujesz ryby podzielone na mniejsze porcje, sięgnij po przepis na grillowane dzwonka z karpia. Aromatyczna marynata sprawi, że karp będzie smakował, jak jeszcze nigdy dotąd.
Alternatywa dla karpia na wigilijnym stole
Mimo wielu sposobów na przygotowanie karpia nie każdego przekonuje jego smak oraz aromat. Aby nie pomijać ryby w wigilijnym menu, coraz więcej osób decyduje się na różne jej alternatywy. Wśród nich faworytem jest... łosoś. Przygotowany na grillu zyskuje jeszcze większą delikatność, dzięki czemu smakuje nawet najmłodszym członkom rodziny. Doskonałym pomysłem na święta jest łosoś na desce cedrowej. Deska cedrowa to jednocześnie naczynie, na którym przygotujesz danie na grillu oraz wyeksponujesz w elegancki sposób. Ryba będzie idealnie prezentować się na wigilijnym stole, a jej delikatny, lekko wędzony smak sprawi, że zniknie z niego w mgnieniu oka. Kolejnym ciekawym i dość oryginalnym pomysłem jest łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej. Kruszonka z pistacji i parmezanu - kremowe połączenie rozpływające się w ustach idealnie komponuje się z klonową nutą powstałą w wyniku przygotowania ryby na desce klonowej. Decydując się na ten przepis, upewnij się jednak, że wśród Twoich gości, nie ma osób uczulonych na orzechy. Jeśli w Twoje smakowe gusta trafiają delikatniejsze i chudsze ryby, z pewnością posmakuje Ci pstrąg z grilla z masłem czosnkowym lub dorsz z grilla w cytrusowej marynacie.
Świąteczny obiad prosto z grilla
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale również kolejne dwa dni, podczas których spędzamy chwile z najbliższymi przy świątecznym stole. Jest to doskonała okazja do odpoczynku, ale również skosztowania pysznego jedzenia. Zaskocz swoich gości w pierwszy i drugi dzień świąt, serwując im pyszne i aromatyczne mięso prosto z grilla! Miłośników mięsa w zachwyt wprawią żeberka wołowe pieczone na rożnie. Pieczenie na obrotowym rożnie sprawi, że żeberka będą niesamowicie soczyste i miękkie. Spory kawałek pięknie zgrillowanych żeberek na cedrowej desce będzie idealnie prezentował się na przystrojonym stole. Jeśli wraz z najbliższymi preferujecie nieco chudsze mięso, zaserwuj na świąteczny obiad pierś z kaczki pieczonej na płycie żeliwnej lub pieczonego indyka. Doskonałego indyka przygotujesz na grillu na pellet. Nie martw się jednak, jeśli go nie posiadasz. W grillu gazowym użyć możesz stalowej skrzynki do wędzenia Wypełnienie jej pelletem Griller’s Select, nasyci indyka cudownym aromatem wiśni oraz klonu. Inny przepis, którego wykonaniem zaskoczysz swoich gości to aromatyczne połączenie udek z kaczki z sosem pomarańczowym.
Znakomity świąteczny dodatek – grillowana sałatka
W polskich domach na świątecznym stole od wielu lat króluje sałatka jarzynowa. Ten fakt zupełnie nas nie dziwi, połączenie kilku podstawowych warzyw jest bowiem naprawdę bardzo smaczne. Mimo tego, nic nie stoi na przeszkodzie, by obok niej pojawiła się grillowana kompozycja z nieco bardziej wyszukanych składników. Rozpoczynający się w listopadzie sezon na cytrusy to doskonały pretekst do przetestowania sałatki cytrusowo jarmużowej. Takie połączenie idealnie sprawdzi się na świątecznym stole! Orzeźwiająca sałatka stanowić będzie bowiem przełamanie dla ciężkostrawnych dań. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka na kuchence bocznej Twojego grilla i już po kilku chwilach dołączysz do rodzinnych zabaw w ośnieżonym ogrodzie. Jeśli w Twojej rodzinie są miłośnicy szpinaku, koniecznie zaserwuj im sałatkę szpinakową Walper! Nawet w grudniu nie możesz obejść się bez pysznych, aromatycznych grillowanych warzyw? Zatem nie zwlekaj i użyj ich w sałatce makaronowej z grilla.
Odrobina słodkości na talerzu - świąteczne grillowane desery
Mimo, że święta obfitują w pyszne wytrawne posiłki, na stole nie może zabraknąć również deserów. Aromatyczne cynamonki z grilla sprawdzą się zarówno jako dodatek do wigilijnej kolacji, jak i pomysł na słodkie śniadanie. Świąteczne poranki rozpocząć można również pysznymi, przygotowanymi na płycie żeliwnej pancakes które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Ugaś świąteczne pragnienie – napoje i trunki z grilla
Obficie zastawiony stół to nieodłączny element świąt. Pamiętaj jednak, że oprócz sporej ilości jedzenia musisz zaserwować gościom również coś do picia. Oprócz tradycyjnej kawy czy herbaty warto zadbać też o symboliczne ilości napojów alkoholowych. Możesz zaskoczyć przybyłych gości drinkami, które idealnie pasują do zimowego klimatu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, byście przygotowali je wspólnie! Mroźne grudniowe powietrze doskonale orzeźwi dorosłych po obfitej kolacji, dzieci zaś z pewnością chętnie pobawią się w ogrodzie. Cytrusowe grzane wino oraz cydr jabłkowy z grilla rozgrzeją nawet najbardziej zmarzniętych gości, a do ich przygotowania potrzebujesz jedynie żeliwnej brytfanny do żeberek, która idealnie pasuje w miejsce jednej kratki rusztu. Szykując napoje, nie zapominaj również o najmłodszych. Dzieci z pewnością podskoczą z radości na widok gorącej czekolady z piankami, którą również przygotujesz w brytfannie.
Wydaje się, że temperatura oraz warunki panujące na zewnątrz w grudniu nie sprzyjają grillowaniu. W rzeczywistości jednak odpowiednie przygotowanie sprawi, że bez problemu przyrządzisz na grillu pyszne i aromatyczne potrawy. Przygotowanie powyższych dań na Święta Bożego Narodzenia dostarczy Ci mnóstwo frajdy, a Twoi goście nie przestaną zachwycać się ich smakiem.